Del det som er på kanten av hva du kan.

..

Du vet ikke hva du kan. Du vet ikke hva du ikke kan. Men du vet hva du prøver å få til akkurat nå som du ikke helt klarer. Det bør du gjøre eksplisitt.

Del med folk du stoler på. Del med kollegaene dine. Eller del med hele Internett.

Å dele det som er på kanten av hva du kan krever:

  1. Ydmykhet. Du må være ærlig med deg selv om hva du kan, og om hva du ikke kan.
  2. Mot. Du ser inn i avgrunnen. Du ser ikke vekk. I stedet fokuserer du på detaljene. Hva er kjent, hva er ukjent? Hva er en stor, uggen tåke? Så ber du om hjelp.
  3. At du har tro på at du kommer til å lære noe av skriveprosessen, og at du ønsker å bruke det du lærer til å få kontakt med andre.

Å lære er å utforske det som er på kanten av hva du kan.


Artikkelen er over! Det som kommer under er kommentarer, diskusjon og refleksjon.

Teodor


2023-04-27

Jonas: hvorfor krever læring at du skriver? (Teodor parafraserer)

Her er punkt 3:

At du har tro på at du kommer til å lære noe av skriveprosessen, og at du ønsker å bruke det du lærer til å få kontakt med andre.

Hvorfor akkurat skriving?

Svar fra Teodor

Godt poeng. Jeg mener egentlig ikke at alle må skrive, jeg roter litt med definisjonene av ord her.

“tekst” betyr ofte “bokstaver på et medium” i daglig bruk. Jeg tenker egentlig på en akademisk definisjon av tekst. Fra Text (literary theory) (Wikipedia):

In literary theory, a text is any object that can be “read”, whether this object is a work of literature, a street sign, an arrangement of buildings on a city block, or styles of clothing. It is a coherent set of signs that transmits some kind of informative message.[1] This set of signs is considered in terms of the informative message’s content, rather than in terms of its physical form or the medium in which it is represented.

Med andre ord, en “tekst” kan være en bok, en artikkel, en avis. Men også en TV-sending, et improvisert teater, et radiohørespill, eller en nettside. Kjernen er at en tekst har innhold.

Det innholdet er gjerne hva du har lært når du “skriver” for å lære!

Gir det mening?

Teodor